Hlavní obsah

V Česku se loni vytěžilo více hnědého uhlí, černého naopak méně

Praha

Těžba hnědého uhlí v tuzemsku loni vzrostla o 6,5 procenta na 46,6 miliónu tun. Produkce černého uhlí se naopak snížila o 1,5 procenta na 11,26 miliónu tun. Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu. Dařilo se zejména Severočeským dolům, které loni zaznamenaly nejlepší výsledky ve své osmnáctileté historii.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Povrchový důl na těžbu hnědého uhlí v severních Čechách

Článek

Podle odborníků loni přispěla k větší těžbě poptávka po hnědém uhlí od elektráren, které zvýšily produkci po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima. K většímu využití uhelných elektráren vedly také nízké ceny emisních povolenek.

Severočeské doly, které patří do skupiny ČEZ, loni vytěžily 25,2 miliónu tun hnědého uhlí a získaly většinový podíl na trhu s hnědým uhlím. Severočeské doly zvýšily loni dodávky do uhelných elektráren ČEZ a vzrostla také poptávka od externích subjektů.

Těžba černého uhlí rostla v prvních třech čtvrtletích díky určitému oživení průmyslu. V posledním čtvrtletí ale některé podniky již podle analytiků začaly pociťovat vliv ekonomického útlumu, což se promítlo do těžby.

Tuzemská výroba koksu se loni zvýšila o 1,5 procenta na 2,58 miliónu tun. Podle analytiků se na těžbě koksu projevuje nepříznivý vývoj evropské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám