Hlavní obsah

Mráz dal vinařům ledové víno, může ale způsobit i potíže

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Pavlovice

Ještě nikdy nebylo čekání na mráz, nezbytný pro výrobu ledového vína, tak dlouhé. Vinař Radomil Baloun se jej dočkal až v noci na úterý. Hrozny z hektaru vinice sbírali vinaři v noci za dvanáctistupňového mrazu. Obvyklý je sběr ledového vína v prosinci, na Vánoce již bývá většinou pod střechou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Noční sklizeň ledového vína

Článek

”Nejpozději jsme sbírali mezi vánočními svátky a Silvestrem, nebo snad jednou až po Novém roce, ale dnes, fakticky skoro na začátku února? To za dvacet let, co se u nás ledové dělá, opravdu nepamatujeme,” řekl jeden z pracovníků firmy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ve Vinařství Baloun ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku se v noci na úterý dočkali mrazu, potřebného na sklizeň ledového vína

Hrozny čekání přežily bez újmy na kvalitě. ”Jsou ve skvělé kondici. Za tu dobu, co visely ve vinici, vyschly, takže ztratily část vody, jako je tomu u slámového vína. Zbylá voda zmrzla, takže z lisu poteče opravdu jen cukrem nasycený mošt. Skoro by se chtělo říct, že je to ledové víno s přívlastkem slámové,” s úsměvem komentoval zmrzlé střapce révy Radomil Baloun.

Špačci chtějí také sklízet

O stav hroznů se tedy bát nemusel. Kdyby nezískal ledové víno, použil by sladké bobule na slámové víno či výběr z cibéb. Hrozny ale musel uchránit nikoliv před nebezpečím plísně či hniloby, ale proti eskadrám opeřených lupičů. ”Ať mi někdo vykládá, že všichni špačci odlétají na zimu pryč. Zavedu ho, ať vidí hejna, která stále létají nad vinohradem a pokouší se posbírat místo nás hrozny,” zlobí se Baloun. I v úterý ráno, poté, co se trochu rozednilo, vyrazili do vinice špačci, aby si zase něco málo révy ukradli. Tentokrát neuspěli a tak poletovali opodál.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Noční sklizeň ledového vína

Sběr ledového vína si podle legislativy vyžaduje mrazy alespoň sedm stupňů pod nulou. Jen pak lze vylisovat z bobulí koncentrovaný sladký mošt, zatímco voda v podobě zmrzlých krystalků zůstane v bobulích. Baloun k tomu účelu schoval asi hektar vinice s Frankovkou a Cabernetem Moravia.

Spokojenost s dvanáctistupňovým mrazem při sklizni ledového v noci na úterý ale mohou brzy vystřídat obavy. Výraznější a dlouhodobý propad teplot na hodnoty kolem dvaceti stupňů pod nulou již mohou na vinicích napáchat značné škody. Baloun i další vinaři proto budou ve střehu i v dalších dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám