Hlavní obsah

Česká ekonomika bude letos stagnovat, očekává ministerstvo financí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí (MF) počítá pro letošní rok se stagnací tuzemské ekonomiky, respektive s mírným růstem reálného HDP o 0,2 procenta. Úplně však nevylučuje ani recesi. Ještě podle říjnové makroekonomické predikce měla tuzemská ekonomika růst o jedno procento.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Vzhledem k vysokým nejistotám ohledně dalšího vývoje v eurozóně je nová predikce zatížena významnými riziky směrem dolů a s naprostou jistotou nelze vyloučit ani opakování recese z přelomu let 2008 a 2009,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle ministra bude další vývoj české ekonomiky do značné míry záviset na tom, zda a jak rychle se podaří současnou situaci v problémových zemích eurozóny vyřešit.

Jako důvod poklesu tuzemské ekonomiky MF uvedlo eskalaci problémů v eurozóně a zhoršené makroekonomické vyhlídky hlavních obchodních partnerů. V roce 2013 by se už české ekonomice dařit lépe a MF očekává její růst o 1,6 procenta.

Na cenách se podepíše nové DPH

Pro rok 2012 odhaduje MF růst spotřebitelských cen na 3,2 procenta, v roce 2013 by měla průměrná míra inflace dosáhnout 1,5 procenta. Vývoj spotřebitelských cen bude významným způsobem ovlivněn změnami DPH.

Situace na trhu práce by měla odrážet pomalý růst ekonomiky a zvýšenou nejistotu ohledně dalšího vývoje. Zaměstnanost by se letos podle MF měla snížit o 0,3 procenta, v roce 2013 se počítá s její stagnací. Poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by měl zůstat na udržitelné úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám