Hlavní obsah

V Evropské unii je bez práce rekordních 24 miliónů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci dosáhla nejvyšší úrovně od zavedení eura. Její výše činila 10,4 procenta. V listopadu statistici údaj revidovali na 10,3 procenta. V Evropské unii nezaměstnanost činila 9,9 procenta, tedy rovněž stejně jako v listopadu. Uvedl to v úterý Evropský statistický úřad (Eurostat).

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Statistici odhadli, že bez práce v posledním měsíci loňského roku bylo 24 miliónů lidí, z toho 16,5 miliónu v eurozóně. Množství nezaměstnaných v EU proti listopadu stouplo o 24 000 a v eurozóně o 20 000. Proti prosinci roku 2010 množství lidí bez práce narostlo o 932 000 v unii a o 751 000 v eurozóně.

Guillaume Menuet ze Citigroup podotkl, že nejistota kolem dalšího výhledu v eurozóně je stále velmi vysoká. „Je to hodně složité a myslíme si, že nezaměstnanost nadále poroste napříč celým rokem 2012,“ řekl agentuře Reuters.

Nejvyšší nezaměstnanost v EU mělo Španělsko, kde činila 22,9 procenta. Nejnižší byla v Rakousku, a to 4,1 procenta. V ČR podle metodiky Eurostatu bylo bez práce 6,8 procenta lidí, což je v 27členné EU šesté nejnižší číslo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám