Hlavní obsah

Realitnímu trhu se loni v Česku dařilo, investice přesáhly dvě miliardy eur

Novinky, pit
Praha

Celkový objem realitních investic dosáhl v České republice v loňském roce výše 2,07 miliardy eur (asi 51,8 miliardy korun). Jednalo se o druhý neúspěšnější rok v novodobé historii českého trhu komerčních nemovitostí, který překonal jen objem realitních transakcí za 2,9 miliardy eur rok 2007.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Trh realitních investic byl v loňském roce velmi aktivní, obchodovaly se především velké maloobchodní a industriální nemovitosti. S 80procentním podílem na celkovém objemu zahraniční investoři tuzemský trh ovládli,“ uvedl George Lewis z pražské pobočky společnosti Jones Lang LaSalle.

Sektor maloobchodních nemovitostí byl loni vůbec nejaktivnějším. Byly uzavřeny obchody za více než miliardu eur, které se týkaly maloobchodních projektů jak v Praze, tak v regionálních městech. Sektor kancelářských nemovitostí se podílel na celkovém investičním objemu pouze 29 procenty, což je významně méně než v minulosti obvyklých 50 procent.

Poklesl podíl tuzemských investorů

Zatímco v letech 2009 a 2010 měli čeští investoři zhruba 50procentní podíl na celkovém objemu realitních investic v Česku, loni jejich podíl poklesl na přibližně 21 procent.

„Hlavním faktorem, který ovlivní realitní trh v roce 2012, bude situace na bankovním trhu a schopnost bank financovat nové projekty a refinancovat stávající úvěry,“ domnívá se Lewis. Za předpokladu, že ekonomická situace a bankovní sektor zůstanou relativně stabilní, lze podle něj očekávat přiměřenou investiční aktivitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám