Hlavní obsah

Automobilce Honda se propadl čtvrtletní zisk o 65 procent

Tokio

Japonské automobilce Honda Motor Co. klesl ve třetím fiskálním čtvrtletí provozní zisk o 65 procent na 44,3 miliardy jenů (asi 11,1 miliardy korun). Se stejným poklesem počítá firma i za celý fiskální rok kvůli přírodním neštěstím, která v Japonsku a Thajsku postihla výrobu automobilky mnohem více než konkurenci. Problémy způsobuje i silný jen, uvedla agentura Reuters.

Foto: maž, Novinky

Honda CR-Z

Článek

Čistý zisk třetího největšího výrobce aut v Japonsku se za tři měsíce do konce prosince snížil o 41 procent na 47,7 miliardy jenů. Výroba aut Hondy za celý kalendářní rok klesla o pětinu na 2,909 miliónu vozů. Poprvé za osm let se tak propadla pod tři milióny.

Za celý fiskální rok do konce března Honda očekává snížení provozního zisku o 65 procent na 200 miliard jenů. Čistý zisk se má za celý rok snížit o 60 procent na 215 miliard jenů. Výsledky zahrnují i zisk z Číny. Honda je známá také výrobou motocyklů a má silnou finanční divizi.

Akciím automobilky se ale letos daří dobře, lépe než celému sektoru. Díky stabilnímu oživování výroby v posledních měsících roku se investoři zaměřili na očekávaný růst prodeje. Akcie Hondy od počátku letošního roku vzrostly o 14,2 procenta, tokijský index automobilového sektoru posílil jen o 8,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám