Hlavní obsah

Soukromí věřitelé budou na Řecku tratit ještě víc než 70 procent

– Brusel

Soukromí investoři, kteří jednají s Řeckem o seškrtání jeho dluhů, utrpí asi větší ztrátu než předpokládaných 70 procent. Agentuře AP to v noci na úterý řekl zdroj, který je přímo zapojen do vyjednávání s řeckými činiteli. Výraznější ztráta bude výsledkem delší splatnosti nových dluhopisů a také nižšího úroku, který bude s novými papíry spojen.

Foto: Panagiotis Tzamaros, Reuters

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

Státní dluh Řecka přesahuje 350 miliard eur (asi 8,8 biliónu korun), z toho na soukromé věřitele připadá asi 200 miliard eur. Dosavadní jednání směřovala k tomu, že věřitelé dobrovolně odepíší asi polovinu pohledávek, už minulý týden ale připustili, že budou ochotni přistoupit na ztrátu až 70 procent.

Jednání směřují k tomu, že věřitelé si nechají vyměnit původní dluhopisy za nové, jejichž splatnost bude až 30 let. Průměrný úrok by měl činit pouze 3,5 až 4,0 procenta, přesná výše se ale teprve dolaďuje. Věřitelé už patrně netrvají na úroku až pět procent.

Blíží se březnová splátka

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 biliónu korun). Už delší dobu je ale jasné, že tato suma nebude stačit, proto si Řecko loni v říjnu s ostatními členy eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem dohodlo druhý záchranný program v objemu kolem 130 miliard eur (asi 3,3 biliónu korun).

Jihoevropská země má už 20. března splatit větší část dluhu v objemu 14,5 miliardy eur. Jestliže do té doby nezíská další finanční pomoc, téměř jistě na splátku nebude mít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám