Hlavní obsah

Belgie stávkuje proti škrtům a důchodové reformě

Brusel

Belgii sevřela generální stávka. V zemi je ochromena doprava. Zrušeny byly i některé lety z bruselského mezinárodního letiště. Leteckých spojů do Česka se to ale zatím nedotklo.

Foto: ČTK/AP

Generální stávka v Belgii zasáhla i železniční dopravu, na fotografii nádraží v Gentu.

Článek

Odbory vyzvaly ke generální stávce, k níž se připojili zaměstnanci soukromého i veřejného sektoru, na protest proti schváleným škrtům a hlavně proti vládnímu návrhu důchodové reformy. Belgická vláda chce letos ušetřit 11,3 miliardy eur (asi 282 miliard korun).

Podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí nebyl nahlášen žádný zrušený let. Přesto je podle Krejčí dobré, aby se cestující před odletem informovali u dané letecké společnosti.

Nejezdí také mezinárodní rychlovlaky Thalys a Eurostar, stejně jako místí hromadná doprava. Na Česko ale přerušení železniční dopravy v Belgii žádný dopad nemá. Uzavřena je v Belgii řada jeslí, škol a úřadů.

Komplikace se summitem

Protesty by mohly zkomplikovat rovněž summit EU, na němž se vedoucí představitelé členských zemí unie budou snažit dokončit plánovaný pakt rozpočtové kázně. Právě úspory, k nimž jsou mnohé vlády nuceny pod drtivými dopady krize přistupovat, leží odborům v krku.

Těm belgickým se pak nelíbí zejména návrh, podle něhož bude možné odejít do předčasného důchodu nejdříve v 62 letech, tedy o dva roky později než dosud. Změnit by se měly také způsoby výpočtu výše penzí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám