Hlavní obsah

Chovy v Evropě decimuje nový virus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Evropě se šíří nový virus Schmallenberg, který decimuje chovy ovcí, koz a hovězího dobytka. Napadá nervový systém zvířat, která jsou pak malátná a rodí mrtvá či deformovaná mláďata. Dosud nebyl zjištěn žádný přenos viru ze zvířete na člověka. Uvedl to v pátek francouzský server agro-modia.fr.

Článek

Virus byl pojmenován po německém městu Schmallenberg, kde byl loni v listopadu poprvé zjištěn. V Německu je jím napadeno 51 chovů a další případy nákazy se v uplynulých týdnech podle serveru postupně objevily v chovech přežvýkavců v Nizozemsku, Anglii, Belgii a Francii.

Virus zřejmě přenášejí mušky. Chovatelům se tedy doporučuje hlavně v teplém období likvidovat stojaté vody, zejména louží, řekl hlavní veterinář francouzské epidemiologické komise Eric Collin.

Evropské zdravotní služby jsou v pohotovosti a vývoj viru Schmallenberg sledují. Zatím nebylo vydáno žádné nařízení ani omezení dovozů zvířat ze zahraničí. Nizozemsko navrhlo, aby země EU v této otázce jednaly koordinovaně, především aby si rychle vyměňovaly informace o zjištěných případech viru a společně nový vir zkoumaly a hledaly očkovací látku proti němu. Moskva ale v polovině ledna pozastavila kvůli viru Schmallenberg dovozy ovcí a koz z Nizozemska.

Původ nového viru v Evropě dosud není znám. Podle nizozemské federace zemědělců a chovatelů je podobný virům, které byly v minulosti zjištěny v Austrálii a Latinské Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám