Hlavní obsah

Zisk Samsungu vytáhl vzhůru prodej chytrých telefonů

– Soul

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics Co. stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 17 procent na čtyři bilióny wonů (asi 68,4 miliardy korun). K růstu přispěl vysoký prodej chytrých telefonů, jak uvedla, touto největší technologickou společností na světě podle příjmů.

Foto: Novinky

Samsung Omnia W

Článek

Provozní zisk se za tři měsíce do konce prosince zvýšil o 75,8 procenta na rekordních 5,3 biliónu wonů. Příjmy stouply o 13 procent na 47,3 biliónu wonů. Firma ovšem vykázala provozní ztrátu 220 miliard wonů v divizi obrazovek, i když tržby divize se zvýšily o 19 procent.

Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů a obrazovek z tekutých krystalů. Firma dodala, že poptávka po polovodičích pro mobilní přístroje a servery zůstává solidní, přestože zájem o osobní počítače kvůli konkurenci tabletů klesá.

V poslední době vstoupil Samsung do bitvy s firmou Apple kvůli chytrým telefonům. Apple, který odstartoval růst trhu s chytrými telefony v roce 2007 svým iPhonem, obvinil Samsung, že otrocky kopíruje jeho chytrý telefon a design iPadu. Právní spor se nyní vede v deseti zemích, rozhodnutí soudu byla zatím většinou nakloněna spíše Applu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám