Hlavní obsah

Nokia se za čtvrt roku propadla do miliardové ztráty

Helsinki

Finská společnost Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí čistou ztrátu 1,07 miliardy eur (asi 27,1 miliardy korun). O rok dříve měla přitom ještě zisk 745 miliónů eur (asi 18,9 miliardy korun).

Foto: Novinky

Nokia N9

Článek

Čisté tržby spadly o 21 procent na deset miliard eur (asi 254 miliard korun). Prodej smartphonů se snížil o 31 procent.

Tržby výrazně klesly, i když Nokia v Evropě a v Asii uvedla na trh své první smartphony s platformou Windows. Firma o své pozice přišla už dřív, velkým konkurentem jsou pro ni přístroje s operačním systémem Android od americké společnosti Google a rovněž komunikátory iPhone od americké společnosti Apple.

Nokii mají ve snaze získat zpět ztracené pozice pomoci právě telefony s operačním systémem Windows od společnosti Microsoft. Zatím prý těchto přístrojů prodala víc než milión. Na trhu jsou teprve od listopadu, v USA se dostávají na pulty prodejen během ledna. Prodej nových smartphonů ale nestačil kompenzovat propad prodeje těch starších.

Akcie Nokie klesají vytrvale s tím, jak firma ztrácí pozice na trhu. Zhruba před deseti lety se akcie prodávaly za desetinásobek současné ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám