Hlavní obsah

Stavbu londýnského mrakodrapu zastavila krize už v sedmém patře

Novinky, pit
Londýn

Výstavba 288 metrů vysokého mrakodrapu Bishopsgate Tower v Londýně, který se měl stát druhým nejvyšším v Evropě, byla zastavena už v jeho sedmém patře. Důvodem jsou finanční problémy. Ihned se proto vyrojily pochybnosti, zda 63podlažní administrativní budova bude vůbec někdy dokončena.

Foto: Profimedia.cz

Konkurenční mrakodrap Shard

Článek

Mrakodrap známý rovněž jako „Pinnacle“ se nachází v centru finanční čtvrti města nad Temží. Měl se stát konkurentem pro mrakodrap Shard, který je už téměř dokončen na druhé straně řeky u London Bridge, připomíná britský list The Independent.

Jako důvod zastavení stavby se uvádí nedostatek klientů pro obsazení prostor, stejně jako dluhová krize eurozóny, která zle dotírá i na Britské ostrovy. Je proto možné, že z ambiciózního plánu za 800 miliónů liber (asi 24 miliard korun) tak nakonec zbyde pouhé sedmipodlažní nákupní centrum.

Nájemci se hledají těžko

Zpráva znepokojila firmy podílející se na podobných stavbách v britské metropoli, které se nacházejí v různém stupni rozpracovanosti. Nedostatek nájemců je noční můrou pro developery na celém světě. Podobné problémy například řeší i 80podlažní Three World Trade Center v New Yorku.

Společnost Barclays Capital, která je investiční divizí banky Barclays Bank, před nedávnem varovala před „nezdravými vztahy“ mezi stavbami jednotlivých mrakodrapů a ekonomickou situací. [celá zpráva]

„Pinnacle“, s jehož dokončením se počítalo v roce 2015, podle odborníků rovněž doplatil na svůj inovativní design, který se měl jako „hadí kůže točit až na vrchol“. Většina velkých firem totiž v současné době hledá velké, otevřené prostory. Zúžený design tyto požadavky značně komplikuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám