Hlavní obsah

Portugalce vytočil jejich prezident, který si stěžoval na svou chudobu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Více než 14 000 Portugalců podepsalo na internetu petici, která vyzývá tamního prezidenta Anibala Cavaca Silvu k odstoupení. Důvodem je fakt, že si politik stěžoval na pokles svých příjmů v důsledku zavedených úsporných opatření.

Článek

Portugalci nemohou skousnout, že si 71letý Silva minulý týden postěžoval, jak pro něj bude složité vyžít z penze. Není ovšem tajemstvím, že prezidentovy příjmy jsou zhruba 11krát vyšší než průměrná mzda, připomíná agentura AP.

Silva pobírá měsíčně přibližně 10 000 eur (asi 250 000 korun), zatímco průměrný měsíční výdělek v jihoevropské zemi činí 900 eur (asi 22 500 korun). Prezident by měl pobírat důchod ve výši 1300 eur (asi 32 500 korun).

Portugalsko bylo v loňském roce nuceno přijmout kvůli dluhové krizi mezinárodní finanční pomoc ve výši 78 miliard eur (asi 1,9 biliónu korun) a vláda se snaží realizovat tvrdá úsporná opatření.

Slova portugalského prezidenta, který má spíše reprezentativní funkce, vyvolala značné pobouření. Kritici si jako heslo zvolili slogan „Mince pro Cavaca“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám