Hlavní obsah

Toyotě loni klesl prodej, světovou jedničkou se stal GM

Tokio

Prodej japonské automobilky Toyota Motor v loňském roce klesl o šest procent na 7,95 miliónu vozů. Potvrdilo se tak, že ji loni v čele světového automobilového trhu vystřídal americký konkurent General Motors (GM).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Údaje o prodeji Toyoty zahrnují divize Daihatsu a Hino. Bez započítání těchto divizí prodej klesl rovněž o šest procent na 7,1 miliónu vozů. V letošním roce však automobilka počítá s nárůstem prodeje o 21 procent na 8,58 miliónu vozů, napsala agentura AFP.

Rival GM minulý týden oznámil, že loni zvýšil prodej o 7,6 procenta na více než devět miliónů vozů. Toyota loni zaostala i za německým konkurentem Volkswagen, který ohlásil nárůst prodeje o 14 procent na 8,16 miliónu vozů. V prodeji nestačila ani na francouzsko-japonskou alianci Renault-Nissan, do níž patří i největší ruská automobilka AvtoVAZ. Prodej aliance loni stoupl o deset procent na 8,03 miliónu vozů.

Americká automobilka GM vládla světovému automobilovému trhu déle než přes tři čtvrtě století, než ji v roce 2008 předstihla Toyota. Loni však byla Toyota těžce zasažena ničivým zemětřesením v Japonsku a rozsáhlými záplavami v Thajsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám