Hlavní obsah

Stavbu obří spalovny v Karviné stopla vzácná vážka

– Karviná
Právo, Denisa Telaříková

Ostravský krajský soud částečně pozastavil výstavbu obrovské spalovny téměř za šest miliard korun v Karviné.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Při rozhodování soudců sehrál nemalou roli fakt, že by se zasáhlo do biotopu vzácné a ohrožené vážky plavé ve zdejší nádrži Mokroš.

Soudci tak dali zčásti za pravdu ekologům z hnutí Duha, kteří na konci loňského roku podali kvůli připravovanému projektu žalobu.

„Krajský soud vyhověl návrhu na přiznání odkladného účinku, neboť nemá docházet k situacím, kdy by byl v době rozhodování o správní žalobě povolený záměr nezvratně realizován. Poskytovaná soudní ochrana by pak nebyla včasná a spravedlivá. Nyní je tedy potřeba vyčkat rozhodnutí soudu o celé podané žalobě,“ informovala Právo mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Böhmová.

Duha: Špatně připravený projekt

„Od začátku říkáme, že se jedná o špatně připravený projekt. Nyní nám dal soud částečně za pravdu a výstavbu spalovny pozastavil. Doufáme, že konečný verdikt padne co nejdříve,“ sdělil Právu za hnutí Duha ekolog Ivo Kropáček.

„Stavba spalovny by zcela zásadním způsobem poškodila zdejší biotop vážky plavé, která je kriticky ohroženým druhem. Nejde však jen o vážku. Ve své žalobě uvádíme i další argumenty proti spalovně, ke kterým se nyní soud dostane,“ upřesnil.

Je to nehoráznost
Miroslav Novák, náměstek moravskoslezského hejtmana

Ekologové tvrdí, že když úředníci prozkoumávali vliv spalovny na životní prostředí na Karvinsku, udělali hodně chyb.

„Už před dvěma lety jsme chtěli podrobný průzkum oblasti, zda se zde skutečně ohrožený druh vážky plavé vyskytuje a v jakém množství. Ta pravděpodobnost je totiž veliká. Nic takového se ale neuskutečnilo,“ vzpomínal ekolog. Hnutí Duha také vadí to, že spalovna bude dalším zdrojem emisí v nejvíce znečištěném regionu Česka.

Soud tak nyní zrušil stavební povolení. Bez něho nemůže krajský úřad požádat o evropské dotace na spalovnu ve výši dvou miliard korun. Pro přiznání dotace je totiž nutné mít platné územní rozhodnutí.

„Je to snaha hnutí Duha zabrzdit celý proces. Česká republika by tak kvůli nim mohla přijít o dvě miliardy korun z Evropské unie. Je to nehoráznost,“ rozčiloval se náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Dodal, že na druhou stranu věří, že konečné rozhodnutí soudu bude ve prospěch výstavby karvinské spalovny. „Jsem o tom přesvědčen. Co se týká vážky plavé, tak podle mých informací totiž ani není na seznamu chráněných živočichů,“ uvedl.

Kdy padne konečné rozhodnutí soudu, se neví. Soud zatím vyzval kraj, aby se k podané žalobě vyjádřil a rovněž mu předložil správní spisy. Kvůli spalovně byla na konci minulého roku podána na tento soud ještě žaloba obce Horní Suchá proti krajskému úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám