Hlavní obsah

Celosvětový úkol na příští desetiletí: vytvořit 600 miliónů pracovních míst

Novinky, pit

Mezinárodní organizace práce (ILO) zhoršila výhled v souvislosti se situací na globálním trhu práce. Podle ní je tak nezbytné, aby jednotlivé vlády vytvořily v následující dekádě 600 miliónů pracovních míst. Uvedl to server BBC.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

ILO vidí celkový stav značně pesimisticky, a to kvůli slabší kondici světové ekonomiky. Podle ní žije na celém světě celkem asi 1,1 miliardy nezaměstnaných lidí nebo těch, kteří se nacházejí v pásmu chudoby. To podle agentury Reuters znamená, že si musí vystačit s denní částkou nižší než dva dolary (asi 40 korun).

„Naše prognóza se značně zhoršila v porovnání s loňským rokem, a to v souvislosti s reálnou možností zpomalení tempa hospodářského růstu,“ uvedl ekonom Ernst Ekkehard z ILO.

Podle generálního ředitele ILO Juana Somavii i přes snahy jednotlivých vlád dluhová krize stále pokračuje. Přitom by se její vyřešení pochopitelně kladně odrazilo na produkci nových pracovních míst.

V ohrožení mladí lidé

„V současné době je jen malá naděje na podstatné zlepšení v oblasti zaměstnanosti," píše se ve zprávě ILO. Světlou výjimku v souvislosti s tvorbou pracovních míst představují velké rozvíjející se ekonomiky v Latinské Americe a ve východní Asii.

Jak ILO připomněla, mezi nejvíce postižené skupiny ohledně pracovních příležitostí jsou mladí lidé a ani do budoucna se na tomto faktu nemá nic měnit. ILO odhaduje, že globální nezaměstnanost by se měla minimálně do roku 2016 držet na úrovni kolem šesti procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám