Hlavní obsah

EU se dohodla na ropném embargu vůči Íránu

– Brusel • Aktualizováno

Zástupci zemí Evropské unie se v pondělí dohodli na vyhlášení ropného embarga proti Íránu, sdělil podle agentury AFP diplomatický zdroj. Ke stejnému závěru pak dospěli i ministři zahraničí EU.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kvůli embargu, které pravděpodobně začne platit již tento týden, země EU nesmějí uzavírat nové kontrakty na dovoz ropy s Íránem. Starší dohody na dodávky v určitém časovém úseku se tím ale neruší, a to do 1. července.

Země Evropské unie odebírají asi pětinu z celkového množství ropy vytěžené v Íránu. Saúdská Arábie už naznačila, že je ochotna výpadek nahradit. Státy EU kupují od Íránu 450 000 barelů suroviny denně. Velké množství ropy z Íránu dováží Italové a Španělé.

Na úrovni velvyslanců se už ve čtvrtek shodly země EU také na sankcích proti íránské centrální bance s cílem narušit financování kontroverzního íránského jaderného programu. Írán tvrdí, že je mírový, ovšem ve světě panují obavy, že tomu tak není.

 Írán musí najít nové odběratele

Dopad ropného embarga však bude mnohem větší. EU je po Číně druhým největším odběratelem íránské ropy. I nejlidnatější země světa ale naznačila, že může hledat jiného dodavatel, což chce i Japonsko. Zájem o ni má Indie, ale za nižší cenu. Evropská unie embargem už několik týdnů hrozila. [celá zpráva]

Catherine Ashtonová, která má v EU na starosti zahraniční politiku, ale už v pátek uvedla, že i přes zavedení sankcí zůstane EU otevřená diplomatickým jednáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám