Hlavní obsah

Francie s Německem uvažují, že k bankám nebudou tak přísní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Francie a Německo navrhnou zmírnit globální pravidla kapitálové přiměřenosti bank, aby tak předešly situaci, kdy se nedostatek úvěrů stane problémem pro reálnou ekonomiku. Píše to ekonomický list Financial Times (FT), který se odvolává na společný dokument německého ministra financí Wolfganga Schäubla a jeho protějšku Françoise Baroina z Francie.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

Ministři by se tak svým přístupem vymezili vůči Velké Británii, která naopak požaduje, aby byl postoj vůči bankám přísnější. Schäuble s Baroinem budou podle FT žádat uvolnění důležitých prvků bankovních pravidel Basilej III, aby se zmírnil „negativní vliv“ na hospodářský růst.

Zvláštní péče by se podle představ ministrů měla dostat bankám, které zároveň vlastní pojišťovny. Ministři také chtějí navrhnout tříletý odklad pro povinné zveřejňování indexů úvěrové zátěže. Ty ukazují, kolik si banka půjčila, a jak velkému riziku je tedy vystavena v případě, že se začnou na trhu rychle snižovat ceny aktiv.

Požadavky ministrů podle FT asi potěší část bankéřů, rozčílit ale mohou politiky v Londýně. Ti se snaží zastavit snahu o rozmělnění pravidel Basilej III, kterou požaduje část zemí Evropské unie pod vedením Francie. Britští ministři si stěžují, že Berlín s Paříží uplatňují vůči svým bankám až příliš měkký postoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám