Hlavní obsah

Cenu ropy drží nahoře napětí kolem Íránu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ceny ropy se v Evropě už skoro rok pohybují nad hranicí 100 dolarů za barel, přestože zdejší ekonomiky vykazují jasné známky zpomalení. Ani letošní rok by neměl přinést změnu. Podle analytika Miroslava Adamkoviče z Komerční banky je důvodem především situace okolo íránského jaderného programu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Islámský režim bude podle některých expertů schopen sestrojit jadernou zbraň již koncem letošního roku a není divu, že se jeho oponenti snaží jej zastavit,“ uvedl Adamkovič.

Evropská unie se snaží omezit íránské příjmy embargem na dovoz tamní ropy. Splnění íránských hrozeb a zablokování vývozu ropy z celého Perského zálivu by dopad pouze navýšilo. Blokáda Hormuzského průlivu by zřejmě přiměla USA či jiné země k vojenskému zásahu. „Před 22 lety po irácké invazi do Kuvajtu se ceny ropy, byť jen přechodně, zdvojnásobily,“ připomněl Adamkovič.

Rovněž analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta vidí důvod pro růst cen ropy v politickém riziku na Blízkém východě, především v Íránu. „Pokud by došlo k blokádě Hormuzského průlivu, cena ropy by vystřelila prudce vzhůru,“ je přesvědčen Novák.

Pohonné hmoty v Česku dál stoupají

Naopak hlavní důvod poklesu cen ropy spatřuje Novák ve zpomalení globální ekonomiky, a tedy i nižší poptávky ze strany klíčových odběratelů, jako je Čína nebo Indie.

„V eurovém vyjádření je však již cena ropy Brent téměř na rekordních hodnotách z července 2008. Dolar tehdy bylo možno koupit za 15 korun, dnes za 20, takže nejenom cena ropy, ale i zhodnocení dolaru vůči euru i koruně je jedním z hlavních důvodů, proč ceny pohonných hmot výrazně vzrostly,“ vysvětlil Novák.

Barel severomořské ropy Brent se obchoduje na světových trzích kolem 110 dolarů, barel americké lehké ropy WTI pak kolem 100 dolarů. U tuzemských čerpacích stanic cena benzínu i nafty neustále roste. Podle společnosti CCS se minulý týden prodával Natural 95 za průměrných 35,44 Kč/l, nafta dokonce za 36,01 Kč/l.

Reklama

Výběr článků

Načítám