Hlavní obsah

Soud už potřetí zrušil pokutu 240 miliónů pro RWE Transgas

Brno

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 240 miliónů korun, kterou dostala v roce 2006 od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) plynárenská RWE Transgas. Zrušil ji už potřetí, případ se vrací znovu před ÚOHS.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud uvedl, že v jednom ze dvou vytýkaných deliktů RWE Transgas svého dominantního postavení zneužila. Další část ale podle soudce krajského soudu Davida Rause úřad dostatečně nedoložil.

Krajský soud v Brně v minulosti už dvakrát vyhověl žalobě RWE a pokutu zrušil. Antimonopolní úřad ale pokaždé uspěl s kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), který kauzu dvakrát vrátil znovu ke krajskému soudu.

Poprvé krajskému soudu vadilo, že ÚOHS na stejný delikt uplatnil dvě normy, vnitrostátní a unijní. Podle NSS to ale bylo v pořádku. V roce 2009 měl krajský soud výhrady k vymezení trhu, na kterém se firma pohybuje. Otázkou bylo to, zda je trh totožný s územím Česka, nebo zda je větší. Podle NSS antimonopolní úřad vymezil trh správně.

Pokuta za omezování

Plynárenská společnost RWE měla v době údajného porušení zákona na českém trhu s plynem více než 80procentní podíl. Pokutu dostala za územní omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť.

Antimonopolní úřad tvrdil, že chování RWE mohlo poškodit konečné zákazníky. Původně úřad udělil pokutu 370 miliónů korun, následně ji snížil na 240 miliónů. Pokuta byla v té době jednou z nejvyšších, které ÚOHS udělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám