Hlavní obsah

Připravte se na ekonomický propad, varuje Světová banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Světová banka (SB) varuje před možným prudkým zpomalením globálního ekonomického růstu v letošním roce a naléhá na rozvojové země, aby se připravily na šoky, které mohou být vážnější než v době krize v roce 2008. Snížila rovněž své odhady růstu rozvojových i rozvinutých zemí a v eurozóně očekává pokles ekonomiky. Uvedl to list Financial Times.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

V případě rozvojových zemí SB pro letošek zhoršila svoji prognózu ekonomického růstu na 5,4 procenta z dosavadních 6,2 procenta a u rozvinutých zemí na 1,4 procenta z 2,7 procenta. U 17 zemí eurozóny však SB očekává pokles ekonomiky o 0,3 procenta, doposud její odhad počítal s růstem o 1,8 procenta. Pro USA banka snížila výhled na 2,2 procenta z 2,9 procenta.

Globální růst poškodí hlavně recese v Evropě a zpomalení v Indii, Brazílii a dalších rozvinutých zemích. „Globální ekonomika vstupuje do nové fáze nejistoty a nebezpečí,“ varoval hlavní ekonom banky Justin Yifu Lin. Považuje rovněž za reálné opakování situace ze září 2008.

Horší situace než před čtyřmi lety

Lin varoval, že mnoho vlád je nyní ve slabší pozici než v době globální krize v roce 2008, a bude tak pro ně horší odpovědět na krizi. Dluhy a rozpočtové deficity zemí jsou nyní převážně vyšší.

„Je velmi pravděpodobné, že většina evropských zemí včetně Německa vstoupila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku do recese,“ dodal ředitel pro rozvojové projekty SB Hans Timmer. Investoři již snížili své investice do rozvojových zemí. Ve druhé polovině loňského roku klesly v meziročním srovnání o 45 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám