Hlavní obsah

Ovocnáři smutní, kvůli špatné sklizni přijdou o půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Velké vrásky na čele způsobily tuzemským ovocnářům výsledky loňské sklizně, která klesla o 16 procent na 101 249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let. Proti průměru posledních pěti let se sklizeň propadla dokonce o 38 procent. Ovocnáři vyčíslili ztráty na tržbách přes půl miliardy korun, jak uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvodem propadu úrody byly loňské jarní mrazy, které poničily většinu výsadeb v zemi. Ovocnáři loni zažili druhý špatný rok po sobě. Již sklizeň roku 2010 ve výši 121 019 tun skončila hluboce pod průměrem a byla hodnocena jako nejhorší od roku 1990.

Předloni bylo důvodem propadu úrody zejména nepříznivé deštivé počasí v květnu v době květu stromů.

Foto: ČTK

Mrazy loni zasáhly Česko 4. až 6. května a byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. Částečně nebo úplně poničily asi 10 500 hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb.

U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem pěstovaným v Česku, sklizeň loni meziročně klesla o 23 procent na 79 134 tun. Proti pětiletému průměru propad činil 42 procent. V porovnání s průměry sklizní posledních pěti let byla loňská sklizeň nižší u všech druhů ovoce s výjimkou švestek.

Foto: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám