Hlavní obsah

Stali jsme se otroky ratingových agentur, horlil belgický tisk

Brusel

Jsme vězni ratingových agentur? ptá se belgický list Le Soir. Debata o vlivu ratingových agentur se nyní v Evropské unii opět rozbíhá. Například podle známého belgického ekonoma Paula De Grauwe působícího na Katolické univerzitě v Lovani se „z nás stali jejich otroci a je třeba s tím něco dělat“.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Ovšem podle experta Bruegelova střediska v Bruselu Nicolase Vérona to tak není. Důkazem je podle něj dění na trzích po pátečním snížení ratingů agenturou Standard & Poor’s. „Trhy nereagovaly v červenci, když o nejvyšší rating AAA přišly Spojené státy, ani nyní," řekl Véron.

I Le Soir připomíná, že páteční snížení ratingu devítce zemí eurozóny včetně Francie a Rakouska, které se doposud pyšnily nejvyšším možným hodnocení úvěrové spolehlivosti, nechala trhy více méně chladnými. Většina tuzemských analytiků se shoduje v názoru, že rating České republiky v současné době v ohrožení není.

Podle německého ministra zahraničí Guida Westerwelleho by bylo načase začít vážně uvažovat o vzniku nezávislé evropské ratingové agentury. Ta by mohla fungovat po vzoru respektované německé nadace Warentest, která hodnotí a porovnává kvalitu zboží a služeb.

Omezení vlivu tří nejdůležitějších ratingových agentur požaduje také ministr financí Wolfgang Schäuble. Zdůraznil, že ratingové agentury musí být „objektivními soudci, a ne zainteresovanými stranami", a kritizoval páteční rozhodnutí Standard & Poor's snížit úvěrový rating Francie a dalších unijních států.

Pravděpodobnost řeckého bankrotu roste

V pondělí pak Standard & Poor’s přidala další pohlavek, když snížila rating záchrannému fondu eurozóny (EFSF). „EFSF se teď mohou hůř shánět peníze a poroste tlak na to, aby se na záchraně Řecka víc podíleli soukromí věřitelé,“ připomněl ekonom Era Poštovní pojišťovny Jan Bureš s tím, že pravděpodobnost neřízeného bankrotu Řecka dál pozvolna roste.

Šéf EFSF Klaus Regling nicméně kontroval prohlášením, že snížený rating bude mít jen minimální vliv na jednotlivé operace fondu. Regling očekává, že investoři budou v nákupu dluhopisů pokračovat i nadále.

EFSF má efektivně k dispozici 440 miliard eur, z čehož vyčerpal 44 miliard eur na Irsko a Portugalsko a přes 100 miliard eur by mělo být podle Bureše použito na druhý balík pro Řecko a tamní banky. „Na případné intervence ve prospěch italského a španělského dluhu je tak už ve fondu málo peněz,“ zdůraznil Bureš.

Rozhodnutí ratingových agentur ovlivňují kroky dalších hráčů v několika významných oblastech: dopady mají například na politiku Evropské centrální banky, na regulaci bank a také na správu investičních fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám