Hlavní obsah

Veterináři zakázali prodej 470 000 vajec z Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní veterinární správa zakázala prodej asi 470 000 vajec původem z Polska. Vejce nejsou nijak závadná, veterináři ale zjistili, že slepice, které je snesly, jsou chovány v menších klecích, než je povoleno.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vejce byla určena pro obchodní společnost Lidl a byla zadržena ve velkoskladu. Společnost je může buď vrátit výrobci, nebo je zlikvidovat.

"Veškerá vejce, která jsou do společnosti Lidl dodávána, jsou v souladu s platnou legislativou, tzn. že vejce pod kódem 3 jsou pouze od nosnic chovaných v obohacených klecích. Dodavatel, jehož vejce byla nyní stažena, tuto podmínku splnil a pro naši společnost dodává pouze vejce od nosnic chovaných v obohacených klecích. Stejný dodavatel má ještě druhý chov, který by současné legislativě nevyhověl," uvedla mluvčí Lidlu Lucie Borovičková.

Tzv. neobohacené klece jsou v zemích EU zakázány krátce, teprve od začátku letošního roku. Čeští výrobci vajec už větší klece nějakou dobu používají a kritizovali některé zahraniční, že tak dosud nečiní, a jejich vejce jsou proto levnější.

V klecích podle nových pravidel musí mít každá slepice zhruba o třetinu více místa, než tomu bylo doposud, musí mít k dispozici místo na hrabání a hřad. Celkem je to asi 750 centimetrů čtverečních místa na jednu slepici. Dosud to bylo zhruba 550 centimetrů.

Jde už o druhý případ v tomto roce. Minulý týden objevili inspektoři podobná vejce v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám