Hlavní obsah

Z oběhu bylo loni staženo 600 tisíc falešných eurobankovek

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka za uplynulý rok odhalila 606 tisíc padělaných eurobankovek. V porovnání s rokem 2010 jde o téměř 20procentní pokles. Nejčastěji byly padělány bankovky v hodnotě 20 a 50 euro.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejčastěji padělané bankovky patří ty s nominální hodnotou 20 nebo 50 euro.

Článek

Zatímco v první polovině loňského roku Evropská centrální banka (ECB) zadržela 296 tisíc padělků, v druhé polovině toto číslo vzrostlo o 4,7 procenta na 310 falešných bankovek. Konečné číslo představuje téměř pětinový pokles oproti roku 2010. Vyplývá to z půlroční zprávy ECB.

V porovnání s počtem pravých eurobankovek, kterých bylo ve druhém pololetí loňského roku v oběhu průměrně 14,4 miliardy, zůstává podíl padělků stále velmi nízký, upozornila banka.

Terčem padělatelů se tradičně staly zejména bankovky v nominální hodnotě 20 a 50 euro, které se na celkovém počtu podílely z 80 procent. Třetí nejčastěji falšovanou bankovkou je 100 euro. Naprostá většina padělků (97,5 procenta) byla přitom objevena v zemích eurozóny.

I přes výrazný pokles padělků vyzvala ECB k opatrnosti. Bankovky lze zkontrolovat pomocí speciálních ochranných prvků hmatem, nastavením proti světlu nebo jejím nakloněním. V případě podezření banka radí obrátit se na policii nebo na příslušnou národní centrální banku.

Reklama

Výběr článků

Načítám