Hlavní obsah

Italové proklínají euro, třetina jich žádá návrat liry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětapadesát procent Italů ztratilo důvěru vůči euru. Skoro třetina si navíc myslí, že by bylo lepší, kdyby se jejich země vrátila k liře, kterou se platilo před zavedením jednotné evropské měny. O průzkumu agentury ISPO pro deník Corriere della Serra v pondělí informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skoro dvě třetiny lidí v Itálii si myslí, že euro přineslo hospodářství jejich země více škody než užitku. Evropské unii podle průzkumu důvěřuje 51 procent Italů, což je nejméně za poslední roky.

Podle průzkumu také v Itálii přibývá lidí, u nichž otázka dalšího osudu eura vzbuzuje obavy. Naopak vzrostla podpora předsedy vlády Maria Montiho, která z prosincových 46 procent stoupla na 56 procent. Úřednický kabinet, jmenovaný loni v listopadu, přitom Italům naordinoval přísné utahování opasků. V době, kdy se země znovu propadá do recese, se zvyšují daně a snižují státní výdaje.

Itálie disponuje třetí největší ekonomikou eurozóny. Tamní státní dluh přitom dosahuje 120 procent HDP, vyšší je už jenom v Řecku.

Italská republika se rovněž nachází mezi devítkou zemí eurozóny, jimž v pátek ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti. Hodnocení Itálie agentura zhoršila o dva stupně na BBB . Země má nyní stejný rating jako Kazachstán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám