Hlavní obsah

Moody´s ponechává Francii nejvyšší rating, ale hrozí jeho snížením

Ratingová agentura Moody´s zatím ponechá Francii nejvyšší úvěrové hodnocení AAA. Nebude tedy následovat krok agentury Standard&Poor´s, která jej zemi v pátek snížila. V pondělí ale současně uvedla, že během kvartálu může svůj postoj ještě přehodnotit.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Moody´s uvedla, že rating Francie AAA se může dostat pod tlak, pokud poroste výše jejího zadlužení nebo se zhorší evropská dluhová krize.

I Fitch Francii ponechává hodnocení AAA.

Snížení ratingu Francii, Rakousku, které také přišlo o hodnocení AAA, Itálii, Španělsku, Kypru, Portugalsku, Slovensku, Slovinsku a Maltě [celá zpráva] se projevilo na propadu většiny akciových trhů v Evropě.

Může mít také za následek větší obtíže při vytváření fondu stability EFSF, protože Francie do něj má spolu se Spolkovou republikou dát nejvíce. Fond kvůli tomu může přijít až o 180 miliard eur. [celá zpráva]

Jak ale uvedl David Thebault z Global Equities: „Snížení ratingu Francie o jeden stupeň bylo zcela adekvátní, není v tom žádné negativní překvapení a bylo docela logické poté, co bylo sníženo hodnocení USA.“ [celá zpráva]

Standard´s loni v létě snížila o stupeň rating USA, protože vázla dohoda o navýšení stropu zadlužení. To bylo bráno jako šok a rána zotavující se americké ekonomice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám