Hlavní obsah

Německo dluží třikrát víc než v roce 1993, ale na úrocích platí rekordně málo

– Berlín

Zatímco některé země Evropské unie trápí nedůvěra investorů, kteří jsou ochotni půjčovat jim jen na velmi vysoký úrok, v Německu je situace opačná. Za loňský rok zaplatilo na úrocích za své dluhy 32,8 miliardy eur (840 miliard Kč), což je nejméně od roku 1993. Berlín přitom dluží téměř třikrát více než před 20 lety.

Foto: Profimedia.cz

Německo vloni zaplatilo za své dluhy rekordně nízkou částku na úrocích.

Článek

O rekordně nízké částce za úroky napsal v pondělí německý časopis Der Spiegel s odvoláním na předběžné údaje parlamentního rozpočtového výboru. Důvodem nejnižších nákladů na správu státního dluhu za posledních téměř 20 let jsou podle magazínu historicky nízké úroky u německých dluhopisů.

Časopisu označuje tento výsledek za mimořádný a v této souvislosti připomíná skutečnost, že na počátku 90. let dosahoval německý státní dluh méně než 500 miliard eur (12,8 biliónu Kč), zatímco v současnosti se už vyšplhal na zhruba 1,3 biliónu eur (33,3 biliónu Kč).

Investoři Německu zaplatili za to, že mu mohli půjčit

V nynější dluhové krizi eurozóny jsou německé dluhopisy považovány za velmi bezpečný "přístav pro peníze" a zájem investorů o ně je podle Spiegelu navzdory nízkým výnosům značný. Potvrdila to i nedávná aukce německých pokladničních poukázek, jejíž výnos pro investory byl poprvé záporný na úrovni -0,0122 procenta. Investoři tak Berlínu v reálu zaplatili za to, že si u nich půjčil. [celá zpráva]

Německo je tak ve zcela opačné situaci než Itálie a další státy měnové unie ohrožené dluhovou krizí. Zatímco výnosy německých dlouhodobých dluhopisů klesají v posledních měsících v důsledku šíření krize na rekordní minima, dluhopisy ohrožených zemí jsou investoři ochotni kupovat jen při rekordně vysokých výnosech.

Díky stálé dobrému výkonu největší ekonomiky eurozóny se Berlín rovněž nemusí tolik zadlužovat. Loni si Německo půjčilo téměř o dvě třetiny méně, než plánovalo. Vláda původně předpokládala, že si vezme půjčky v celkovém objemu 48,4 miliardy eur, nakonec ale kvůli zvýšeným příjmům z daní a sníženým výdajům potřebovala jen 17,3 miliardy eur (442,3 miliardy Kč).

Hrubý domácí produkt Německa loni stoupl o tři procenta. Deficit jeho státního rozpočtu klesl v roce 2011 na jedno procento HDP z předloňského 4,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám