Hlavní obsah

Státy budou muset zrychlit spolupráci při záchraně eura, píše německý tisk

Snížení ratingu devíti zemím eurozóny agenturou Standard & Poor's je signálem, že by měly její členské státy urychlit spolupráci při záchraně jednotné evropské měny. Napsal to deník Financial Times Deutschland (FTD). Bulharský ekonomický tisk soudí, že budoucnost společné měny je v rukou německé kancléřky Angely Merkelové.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Dosud podniknuté kroky evropských vlád k fiskální unii nestačí k tomu, aby eurozónu dlouhodobě stabilizovaly," napsal FTD. "Eurozóna si už nemůže dovolit ztratit ani minutu. Každý další prodej dluhopisů... má potenciál krizi ještě posílit," varoval.

Podle Ewalda Nowotného z Evropské centrální banky hrozí problémy především Itálii, která letos bude muset refinancovat své dluhy. S jí přitom snížila rating o dva stupně na BBB . "V normální době by to bylo možné, ale v nervózní a složité době to může být problém. Z mého pohledu je prudké snížení italského ratingu pravděpodobně jeden z nejproblematičtějších kroků ratingové agentury," řekl Nowotny rakouskému rozhlasu.

Překvapení nad rozhodnutím S dal najevo evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier. "Jsem v úžasu nad tím, jaký okamžik si agentura Standard & Poor's zvolila ke svému hodnocení, neboť nebere v potaz současné pokroky," uvedl. Podle něj jsou všechny evropské vlády i instituce mobilizovány v úsilí posílit kontrolu nad veřejnými financemi.

Podle bulharského týdeníku Kapital je budoucnost společné evropské měny v rukou Merkelové. "Záleží na ní, zda (euro) přežije a jak bude eurozóna v budoucnu vypadat," napsal týdeník.

Zároveň upozornil, že se Německo díky snížení ratingu Francii dostává do nové role a přestává platit klišé o francouzsko-německém motoru EU: "Nerovnováha mezi Německem a Francií je po útocích trhu ještě zřejmější... Nyní rozhoduje Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy může jen vést tiskové konference, na kterých její rozhodnutí vysvětluje."

Špatná zpráva pro Česko

Ani pro Česko není snížení ratingu devíti zemím eurozóny dobrou zprávou. Prohloubení krize může totiž dopadnout i na českou ekonomiku.

"Všechny problémy eurozóny se nás dotýkají, jak bychom v ní byli," uvedl pro ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Čím je komplikovanější situace v eurozóně, tím je to složitější pro Českou republiku," řekl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Už v pátek odpoledne kvůli snížení ratingu oslaboval kurz koruny.

"Pokud se dluhová krize v eurozóně bude prohlubovat, hrozí i krize hlubší recese, a to by se následně velmi rychle přeneslo i do České republiky," sdělil ekonom Patria Finance.

Prohloubení krize v eurozóně by podle Marka mělo vliv na kurz koruny, případně i na růst výnosů českých dluhopisů, což znamená zdražení půjček pro stát na finančních trzích. Hlubší recesi by pocítila i česká ekonomika jako celek, soudí Marek i ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Rating Česka ale nyní v ohrožení není, uvedl analytik UniCredit Bank Sobíšek.

Samotné snížení ratingu analytiky nepřekvapilo, bylo možné ho očekávat. Reakce trhů na krok ratingové agentury tak bude pravděpodobně jen mírná a neměla by trvat dlouho, soudí analytik UniCredit Bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám