Hlavní obsah

Už jen půlka pozemku a dálnici D11 půjde dostavět

Praha

Jaroslava Štrosová státu ve středu darovala, jak bylo již z kraje týdne ohlášeno, část pozemku potřebnou pro dostavbu dálnice D11. Uvedl to právní zástupce a syn majitelky David Štros s tím, že podepsal s ministerstvem dopravy smlouvu o bezúplatnému převodu pozemku. Státu ještě zbývá vyřešit vlastnická práva se sestrou Štrosové, farmářkou Ludmilou Havránkovou, která vlastní druhou půlku tohoto pozemku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

Článek

„Z naší strany je to vyřízené, darovací smlouva je podepsaná,“ sdělil Štros s tím, že se kvůli tomu rodině „velmi ulevilo“. Na pozemek Štrosové má ale předkupní právo její sestra Havránková. Ta podle ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) už dříve přislíbila, že se tohoto práva vzdá, pokud Štrosová svůj díl pozemku státu daruje.

Dobeš v pondělí informoval, že potřebné pozemky stát získá v nejbližší době. V průběhu letošního roku tak má na pozemcích pod plánovanou dálnicí začít geologický a archeologický průzkum a tento poslední tříkilometrový úsek se začne stavět v letech 2013 až 2014. Chybět by nemělo ani potřebných zhruba 1,5 miliardy korun, které jsou alokované na účtech Státního fondu dopravní infrastruktury.

Loni v červnu Štrosové sestra Havránková přistoupila na prodej své půdy za 90 miliónů korun a v listopadu se dohodla s pozemkovým fondem na výměně pozemků za náhradní. Na konci roku ministerstvo dopravy připustilo, že všechny potřebné pozemky stále nemá a že jedná o odkupu společného pozemku Štrosové a Havránkové. Úřad jej tehdy chtěl získat ještě před koncem minulého roku a deklaroval ochotu přikročit k jeho vyvlastnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám