Hlavní obsah

Škoda počítá s prvním komerčním elektromobilem na rok 2014

– Kosmonosy

První komerčně nabízený elektromobil Škoda by se mohl objevit u prodejců v roce 2014. Měl by to být menší vůz do města, pravděpodobně půjde o model Citigo. Uvedl to šéf Škody Winfried Vahland.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Škoda Citigo

Článek

Škoda při vývoji elektrického pohonu spolupracuje s mateřským Volkswagenem. Podle technického ředitele Eckharda Scholze se zaměřuje zejména na zvýšení kapacity baterií, dojezdu vozidla a zkrácení doby nabíjení. Automobilka pro elektromobily vytvořila vlastní specializované oddělení.

Výchozím modelem pro elektromobil se stala Octavia Combi, která se díky své modulární podvozkové skupině hodí pro montáž sady baterií, elektronického řízení a elektromotoru. Pro sériovou výrobu ale firma počítá s menším automobilem, který se více hodí do města. V tomto segmentu má firma nyní model Citigo. S jeho sesterským modelem Up! se rovněž počítá ve formě elektromobilu.

Škoda získala homologaci pro běžný silniční provoz loni v září. Má jen několik omezení zejména v oblasti bezpečnosti, například nedoporučuje jízdu po nezpevněném povrchu.

V rámci snižování dopadu na životní prostředí Škoda nabízí řady vozů s nízkými emisemi GreenLine. Kromě toho má v nabídce pohon na etanol, na LPG a v brzké budoucnosti chce uvést i auta na stlačený zemní plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám