Hlavní obsah

Podnikatelé v Česku přibývají jako houby po dešti, loni o 60 tisíc

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V loňském roce v České republice přibylo bezmála 60 000 nových podnikatelů – fyzických nebo právnických osob. Už čtvrtým rokem tak prakticky stejným tempem pokračuje rychlý nárůst počtu podnikatelů, který odstartoval už v roce 2008. Vyplývá to z aktuálních údajů živnostenského rejstříku, které zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na každou tisícovku obyvatel České republiky tak dnes připadá 217 lidí, kteří mohou podnikat,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) s tím, že chce v souvislosti s podmínkami pro podnikání dál snižovat administrativní zátěž.

Celkem živnostenský rejstřík k poslednímu dni loňského roku registroval 2 293 241 subjektů, které mohou podnikat. Z tohoto počtu bylo 1 950 323 fyzických osob, 342 918 pak právnických osob. Všechny dohromady mají celkem 3 146 013 živnostenských oprávnění.

Z cizinců vedou Ukrajinci

„Skutečně aktivních podnikatelů bude v České republice méně, než kolik vyplývá z živnostenského rejstříku, protože řada lidí má několik živnostenských oprávnění nebo mají živnostenský list pouze jako vedlejší zdroj příjmu nebo ho již nepoužívají vůbec,“ připomněl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro oblast podnikání Bedřich Danda.

Reálný počet podnikatelů – fyzických osob – by proto měl podle jeho odhadů činit 967 000, což je údaj vycházející z počtu OSVČ platících sociální pojištění.

Mezi podnikateli, kteří působí v České republice, je celkem 93 059 cizinců. Nejvíce živnostenských oprávnění mezi nimi mají podnikatelé původem z Ukrajiny, a to bezmála 36 000. Následují Vietnamci s necelými 35 000 živnostenských oprávnění, na třetím místě skončili Slováci s bezmála 14 000 živnostenskými oprávněními.

Reklama

Výběr článků

Načítám