Hlavní obsah

Stavba mrakodrapů signalizuje krize, uvedla studie banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle studie banky Barclays Capital existuje nezdravá korelace mezi stavbou mrakodrapů a finančními krizemi. Banka podle BBC uvedla celou řadu příkladů z minulého a předminulého století i těch aktuálních. Jejich výstavba podle banky ukazuje na nevhodné přesouvání peněz.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Empire State Building z Páté Avenue

Článek

Newyorský Empire State byl postaven za velké hospodářské krize v třicátých letech a vůbec první mrakodrap, newyorský Equitable Life z roku 1873, který byl zbourán v roce 1912, se stavěl za pětileté recese.

Nejvyšší budova na světě, dubajský Burdž Chalífa byl dokončen ve chvíli, kdy se země dostala na pokraj bankrotu.

Foto: Profimedia.cz

Stavba na Empire State Building v roce 1930

Často jsou nejvyšší budovy na světě jen prostým důkazem stavebního boomu mrakodrapů, a reflektují široké a nevhodné rozdělení kapitálu i blížící se ekonomická nápravná opatření,“ řekl analytik banky.

Foto: Profimedia.cz

Ta zmínila ještě další případ souvislostí krize a staveb mrakodrapů. Chicagská věž Willis, známá dříve jako Sears, byla dokončena v roce 1974, kdy nastala ropná krize a USA opustily fixaci dolaru na zlato.

Tato krize ale je spojována především s jomkipurskou válkou mezi Izraelem a arabskými zeměmi.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Pohled na Dubaj

Malajské věže Petronas byly dokončeny v roce 1997, kdy se objevila krize na asijských trzích.

Banka naopak neukázala na stavbu žádného mrakodrapu v Evropě, kde je krize nyní. V Londýně se ale staví mrakodrap Shard.

Banka současně poukázala, že v současné době se nejvíc mrakodrapů staví v Číně a 14 jich budují v Indii. Víc než polovina mrakodrapů na světě se nyní staví v Číně. Boom nastal po americké krizi hypoték z roku 2008.

Foto: Profimedia.cz

Petronas Tower (Dvojčata) Kuala Lumpur, Malajsie

Před čínskou bublinou varovala i banka JPMorgan Chase. Podle ní se čínský trh nemovitostí propadne během 12 až 18 měsíců o dvacet procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám