Hlavní obsah

Německá ekonomika minulý rok výrazně rostla, letos se čeká útlum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá ekonomika v loňském roce podle očekávání vzrostla i přes dluhovou krizi eurozóny o tři procenta. V roce 2010 její růstové tempo činilo 3,7 procenta, kdy rostla nejrychleji od sjednocení země. Oznámil to v předběžném odhadu spolkový statistický úřad.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V roce 2009 během razantního úderu světové krize krize zaznamenala největší evropská ekonomika pokles o 5,1 procenta.

Kvůli pokračujícímu silnému růstu a omezování vládních výdajů se německé vládě podařilo srazit rozpočtový deficit za loňský rok na zhruba čtvrtinu předloňské úrovně.

Vývoz v loňském roce vzrostl o 8,2 procenta, což je přeci jen méně v porovnání s více než 13procentním růstem v roce 2010.

Statistiky z poslední doby nicméně signalizují pro tento rok všeobecně očekávaný útlum. Vláda v poslední prognóze snížila odhad letošního růstu na jedno procento a přední domácí ekonomické instituty čekají ještě horší výkon. Podle průzkumu listu Die Welt odhadují oslovení ekonomové růst 0,5 procenta.

Zvednout se má domácí poptávka

Deficit veřejných financí Německa klesl loni na 26,7 miliardy eur (asi 689 miliard korun) ze 105,9 miliardy eur za rok 2010. V poměru k výkonu ekonomiky se schodek snížil na jedno procento z předloňských 4,3 procenta.

Německá ekonomika je hlavním odbytištěm českého exportu a v posledních dvou letech je i motorem růstu celé eurozóny. Postupující dluhová krize zemí eura a útlum globální poptávky však nyní začíná doléhat i na Německo prostřednictvím zpomalení exportu, ekonomiku by však měla držet nad vodou zvýšená domácí poptávka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám