Hlavní obsah

Za svůj úsporný program chce Itálie po EU odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Italský premiér Mario Monti před středeční schůzkou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou varoval před antievropskými náladami v Itálii, pokud jeho vysoce zadlužená země nezíská od Evropské unie za svůj úsporný program nějaké výhody. Řekl to v rozhovoru pro deník Die Welt.

Foto: Reuters

Italský premiér Mario Monti

Článek

Monti v interview několikrát zopakoval, že Italové přinesli oběť, když dobrovolně akceptovali radikální škrty prosazované jeho úřednickou vládou. „Pokud Italové nedostanou v dohledné době hmatatelné zisky za svou připravenost k šetření a reformám, vypuknou v Itálii protesty proti Evropě, které se rýsují už dnes,“ je přesvědčen Monti.

Podle něj se nespokojenost obrátí také proti Německu, které platí za původce netolerance v EU, a proti Evropské centrální bance.

Německo a Francie nejsou něco víc

„Požaduji po Italech těžkou oběť, tu ale po nich mohou vyžadovat, jen pokud se za ni budou rýsovat konkrétní výhody,“ doplnil Monti a zmínil snížení úrokových sazeb. Pokud se politika EU nezmění, hrozí podle něj, že Itálie skončí v rukou populistů.

Italský premiér rovněž kritizoval současně samostatnou politiku kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho při řešení evropských záležitostí. „Oba by udělali těžkou chybu, pokud by si mysleli, že mohou vládnout EU sami. Evropa má mnoho center a Itálie je jedním z nich,“ zdůraznil Monti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám