Hlavní obsah

Pojistky pro ženy zdraží, některé až o 80 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropské pojišťovny budou během letošního roku muset zásadně upravit sazby pojistného u některých typů pojištění, například u životního či úrazového. Nutí je k tomu rozhodnutí Soudního dvora EU o rovném zacházení. Ženy tak musí mít stejné sazby jako muži.

Foto: Profimedia.cz

Článek

A pojišťovny v nových smlouvách zřejmě nebudou sazby pro muže snižovat, ale naopak ty pro ženy zvyšovat. Leckdy až o desítky procent, protože o tolik jsou nyní sazby nižší.

"Očekáváme, že pojistné nebude sjednoceno na průměru sazeb mužů a žen, ale bude se spíše blížit vždy vyšší z obou sazeb. U rizikového životního pojištění, které si klienti často sjednávají například současně s hypotékou, předpokládáme, že se výrazně zdraží pojistné pro ženy a mírně zlevní pro muže. Zdražení pro ženy se bude lišit mezi jednotlivými pojišťovnami a bude záviset na jejich věku. Odhadujeme, že se ženám zdraží rizikové pojištění o 40 až 80 procent," uvedl  Karel Veselý z poradenské společnosti Deloitte.

Podle něj je to pro pojišťovny také příležitost, jak během roku, než začne opatření platit, získat nové klienty - tedy spíše klientky. Sjednocené pojistné se totiž bude týkat až nových smluv uzavíraných od 21. prosince 2012.

Úrazové či důchodové pojištění

Změna bude muset být ještě zanesena do české legislativy. Teprve ta bude přesné znění definovat. "Spousta možných problémů proto zůstává neuzavřená a otevírá prostor k více výkladům a postupům," míní advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal Jiří Markvart.

Pohlaví nyní hraje roli při sazbách životního pojištění, úrazového či důchodového pojištění. V některých zemích ale také u povinného ručení.

Anketa

Měly by mít ženy stejné sazby pojistného jako muži?
ano
69,2 %
ne
30,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20863 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám