Hlavní obsah

Finanční machinace zlomily vaz šéfovi švýcarské centrální banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Guvernér švýcarské národní banky (SNB) Philipp Hildebrand s okamžitou platností odstoupil z funkce. Rezignaci podal po propuknutí skandálu kolem loňských devizových obchodů své manželky. Ty byly uskutečněny v době, kdy centrální banka činila zásadní rozhodnutí ohledně kurzu švýcarského franku, uvedl server BBC.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Philipp Hildebrand

Článek

Hildebrandova manželka Kashya v polovině srpna nakoupila asi půl miliónu dolarů za 400 000 švýcarských franků. Za tři týdny SNB oznámila kroky, jimiž zastavila prudký růst franku a vyvolala jeho výrazný pokles. O několik týdnů později byly dolary z Hildebrandova společného účtu prodány se ziskem asi 75 000 franků (asi 1,6 miliónu korun).

Hildebrand minulý týden popřel obvinění, podle nichž o transakcích své manželky předem věděl a podpořila jej SNB i vláda. Tlak na něj však zvýšila největší švýcarská politická strana i média.

Transakce prý prováděl manžel

Švýcarský týdeník Weltwoche získal výpisy z Hildebrandova bankovního účtu u Bank Sarasin, z nichž údajně plyne, že transakce prováděl on sám. Je tak podezřelý ze zneužití neveřejných informací, což vrhá špatné světlo na vysoce respektovanou SNB.

Podle analytiků se Hildebrandova rezignace nedotkne kurzu franku, který dokonce po zprávě mírně posílil. Analytici předpokládají, že na Hildebrandovo místo usedne uznávaný viceguvernér Thomas Jordan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám