Hlavní obsah

Ceny na konci roku stouply, zdražily potraviny a nápoje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spotřebitelské ceny v prosinci v tuzemských obchodech v porovnání s listopadem vzrostly o 0,4 procenta, meziroční míra inflace o desetinu zpomalila na 2,4 procenta. Zdražily především potraviny a nealkoholické nápoje. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spotřebitelské ceny byly dle očekávání v prosinci taženy zvýšením cen plynu a dalším zdražením potravin kvůli vyšší sazbě DPH,“ připomněl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. Prosincový růst cen je s výjimkou ledna a května nejvyšší meziměsíční vzestup v loňském roce.

Nárůst cen souvisí se zvýšením DPH. To se sice zvedalo až od ledna, obchodníci ale ceny zvýšili už na konci roku, aby skok na začátku roku nebyl pro spotřebitele tak výrazný. Týká se to nejčastěji právě potravin.

Zdražila voda, plyn i nájmy

Kromě potravin a nápojů výrazně zdražilo bydlení, konkrétně pak ceny zemního plynu, elektřiny, vodného, stočného, tepla a teplé vody. Stouplo i čisté nájemné. Pokud jde o potraviny, dráž se nakupoval například cukr (o 37,4 procenta), chleba (o 13,6 procenta) či mouka (o 10,1 procenta).

Cenám podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit prozatím nepřeje ani velmi slabá koruna, která zdražuje zahraniční zboží. Pokud se ale situace v Evropě uklidní a koruna opět posílí, ke konci roku by podle něj mohly ceny začít opět klesat.

Naopak zlevnily oděvy, spotřebiče pro domácnost nebo mobilní telefony. Ceny pohonných hmot zpomalily růst na 7,2 procenta z listopadových 12 procent. „Naftu kupujeme v průměru za 35,50 Kč za litr a natural asi o korunu levněji,“ připomněl Kozub s tím, že benzín je závislý na cenách ropy v dolarech, tedy na pozici koruny. Ještě v květnu se prodával dolar za 16 korun, teď je to téměř o čtyři koruny více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám