Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku výrazně stoupla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku vzrostla z listopadových osmi procent na prosincových 8,6 procenta. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání činil 508 451. Oba údaje jsou nejvyšší od dubna loňského roku. Vyplývá to z údajů zveřejněných v pondělí ministerstvem práce a sociálních věcí.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Takto špatný výsledek nikdo nečekal,“ komentoval výsledek analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Počet volných pracovních míst v prosinci klesl na 35 784, což je příliš nízký počet na obrat v nezaměstnanosti.

V dalších měsících se situace nezlepší. Firmy budou nadále obezřetné v nabírání nových zaměstnanců. „Počasí koncem roku sice mohlo některé sezónní práce prodloužit, ale jejich útlum přijde začátkem roku,“ dodal Volf, podle něhož je zde navíc stále otázka zeštíhlování státního sektoru.

Foto: ČTK

Domácím podnikům může do budoucna podle Volfa výrazně pomoci spotřeba Němců. Ta by měla táhnout poptávku, což je nejdůležitější faktor pro domácí vývozce.

Zlepšení nepřijde hned

Naději dávají poslední čísla z německého trhu práce. Nezaměstnanost tam v prosinci klesla na 6,8 procenta. „Snižující se počet Němců ve frontě na dávky v nezaměstnanosti brzdí jejich nárůst na českých pracovních úřadech,“ připomněl Volf s tím, že na větší pokles si ale budeme muset počkat především kvůli pokračujícím dluhovým problémům Evropy.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta bude nyní klíčová první polovina roku. „Pokud se podaří evropským politikům zastavit prohlubování evropské dluhové krize a uklidnit trhy, nemusel by být růst nezaměstnanosti tak dramatický. Pokud k řešení nedojde a krize bude eskalovat, lze poté počítat s rostoucím počtem osob hledajících práci,“ domnívá se Novák.

Nejvyšší čísla na Jesenicku a Bruntálsku

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán v 75 okresech. Největší byl v okresech Prachatice (o 24 procent), Chrudim (o 19,3 procenta) a Pelhřimov (o 18,6 procenta).

Míru nezaměstnanosti vyšší nebo stejnou jako republikový průměr vykázalo 46 okresů, nejvyšší byla v okresech Jeseník (16,8 procenta), Bruntál (16,5 procenta) a Most (15,6 procenta). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla tradičně zaznamenána v okresech Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ a hl. m. Praha (shodně 3,9 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám