Hlavní obsah

Na krizi jsme mohli zareagovat lépe, připustil evropský prezident Van Rompuy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie jako celek v mnoha případech reagovala na současnou dluhovou krizi nedostatečně a pozdě. Kriticky to připustil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy v rozhovoru pro belgickou stanici RTBF.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Článek

„Euro jako takové však nikdy v nebezpečí nebylo,“ uvedl Van Rompuy, mimo jiné belgický premiér v letech 2008 až 2009.

„Co nás trápí, je dluhová krize v některých zemích eurozóny,“ připomněl čtyřiašedesátiletý politik. "Doufali jsme, že řešení najdeme mnohem rychleji. Často jsme reagovali poněkud pozdě a naše rozhodnutí mohla být razantnější. To říkám otevřeně,“ sypal si popel na hlavu.

Podle Van Rompuye se nicméně ve většině případů pracovalo správným směrem. Vrcholný evropský politik zůstává podle svých slov optimistou a pevně věří, že krize bude překonána, uvádí agentura DPA.

Nic by na tom neměl změnit fakt, že už třem zemím eurozóny – Řecku, Irsku a Portugalsku – musela být poskytnuta finanční výpomoc, stejně jako obavy o dopad krize na nějakou velkou evropskou ekonomiku. V této souvislosti se hovoří především o Itálii.

Neskáče se, jak Německo s Francií písknou

„Jsem absolutně přesvědčen o tom, že nakonec tuto krize zvládneme, ovšem bude to trvat déle, než jsme předpokládali,“ dodal s tím, že rok 2011 byl mimořádně obtížný. Připomněl však i zavedená přísná protikrizová opatření.

Pokud jde o Německo a Francii, Van Rompuy odmítl, že by se podle těchto dvou zemí řídila jednotlivá rozhodnutí. Zopakoval, že s kancléřkou Angelou Merkelovou i prezidentem Nicolasem Sarkozym má „dobré vztahy“ založené na důvěře, ostatně jako s ostatními vrcholnými představiteli EU.

Další protikrizový summit je naplánován na 30. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám