Hlavní obsah

Kalousek zvažuje snížit státní výdaje o 30 miliard

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odhaduje, že by se mělo z rozpočtu na rok 2012 ušetřit asi 30 miliard korun. Je to však podle něj pouze číslo k jednání. Také uvedl, že ministerstvo financí zhruba do dvou týdnů podá ve Švýcarsku civilní žalobu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pracujeme s variantou úspor na výdajové straně rozpočtu 30 miliard korun, to předkládáme k diskuzi,“ řekl Kalousek v Otázkách Václava Moravce na ČT. Pro rok 2012 se to ale netýká důchodů a sociálních dávek. Číslo se navíc může měnit podle prognóz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Zavadil a Miroslav Kalousek v pořadu Otázky Václava Moravce

S nárůstem ekonomiky nepočítají ani odbory. Předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil by se raději podíval na příjmovou stránku, protože jsou tam podle něj rezervy.

Uhelná kauza 

Ministerstvo se podle něj ještě snaží připojit i k trestnímu řízení v kauze MUS. Odvolalo se kvůli tomu u švýcarských úřadů, které mu odmítly prominout lhůty pro účast v řízení.

"Pokud naše odvolání nebude přijato, tak bude podána ona civilní žaloba," řekl Kalousek. Uvedl přitom, že velké naděje na připojení k trestnímu řízení nevidí.

"Velkou šanci nevidím, ale za těch tisíc švýcarských franků, kolik toto podání stojí, to stojí," řekl Kalousek. Jeho úřad prý zpracovává také civilní žalobu a podá ji "v řádu dnů, možná dvou týdnů".

Lidé obcházejí zákony, jak můžou

Manažer Zbyněk Frolík zmínil rozvinutou šedou ekonomiku. Zaměstnanci se ho prý sami ptají, jak jim vyplatí peníze, nechtějí oficiální příjem. Tito lidé pak neodvádí dost na zdravotnictví či důchody.

Příliš štědré jsou i takzvané paušály. „Takzvané paušály, které využívají živnostníci, nemají ve světě obdoby,“ zmínil Kalousek. Zná prý případy osob, které mají příjem dva milióny, na dani nezaplatí nic a ještě dostanou doplatek od státu. Od roku 2013 mají přijít značné změny v daních, a to přímých i nepřímých.

Rozpočet letos počítá se schodkem 105 miliard korun. Česko navíc neumí pořádně čerpat z EU a kvůli problematickým programům se schodek státního rozpočtu v roce 2011 zhoršil o 12,8 miliardy korun, které už zřejmě nikdy nedostaneme.

Anketa

Měly by se kvůli úsporám snížit státní výdaje o 30 miliard?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
Celkem hlasovalo 24255 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám