Hlavní obsah

Vyděšení Maďaři se v panice zbavují forintů

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Prudký pokles kurzu forintu vyvolal útok Maďarů na směnárny. Lidé v zemi přestali věřit své národní měně a úspory se snaží vyměnit za bezpečnější valuty. Největší nápor zažila eura, americké dolary, britské libry a švýcarské franky. Za bezpečnou považují Maďaři rovněž norskou korunu.

Foto: Profimedia.cz

Ratingová agentura Fitch Ratings v pátek snížila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Maďarska o jeden stupeň na známku BB plus.

Článek

Kurz národní měny tento týden dosáhl rekordních 324 forintů za euro, ale v pátek se stabilizoval na 317 forintů za euro.

Lidé panikaří. Jsou podráždění a nervózní.
směnárník Laszló Kötönyi

„Lidé panikaří. Jsou podráždění a nervózní,“ řekl směnárník Laszló Kötönyi. Maďaři také stále častěji ukládají své peníze do rakouských bank.

Orbán chce dohodu

Premiér Viktor Orbán se včera zúčastnil jednání za účasti ministra hospodářství Györgye Matolcsyho, Tamáse Fellegiho, ministra bez porfeje odpovědného za jednání s EU a Mezinárodním měnovým fondem (MMF), a guvernéra Maďarské národní banky Andráse Simora. „Naším cílem je co nejrychlejší uzavření dohody s MMF,“ uvedl po jednání Orbán.

Americká velvyslankyně v Budapešti Eleni Tsakopoulusová Kounalakisová vyjádřila zklamání nad tím, že Maďarsko nezvážilo žádnou z námitek USA k zákonům přijímaným Orbánovou vládou. „Zákony přijímají Maďaři. Spojené státy nenařizují Maďarsku, jaké zákony má přijímat. Ctíme demokraticky zvolenou vládu, která se dostala k moci v svobodných a demokratických volbách. Určité detaily maďarských reforem se ale podle USA vážně dotýkají demokracie. Na tyto skutečnosti budeme nadále poukazovat,“ řekla a jako příklad uvedla situaci centrální banky, reformu justice, církevní a mediální zákon.

Ministr: svět nás nechápe a nepochopí

Podle maďarského ministra zahraničí Jánose Martonyiho svět nikdy nebude chápat strasti a duševní rány jeho země. Šéf maďarské diplomacie tím narážel na Trianonskou smlouvu, na jejímž základě se ocitly za hranicemi země asi dva milióny Maďarů.

Martonyi potvrdil, že jeho země je připravena jednat o jakékoli otázce, ale neakceptuje nikoho, kdo zpochybňuje její věrnost demokracii. „Je mnoho věcí, které svět nedokáže pochopit,“ citovala Martonyiho agentura MTI.

Ratingová agentura Fitch Ratings v pátek snížila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Maďarska o jeden stupeň na známku BB plus. Fitch svůj krok zdůvodnila dalším zhoršením finanční pozice země, zčásti v důsledku „neortodoxní“ vládní politiky, která podkopává důvěru investorů a ohrožuje sjednání dohody o finanční pomoci s EU a MMF.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám