Hlavní obsah

Řecko má další problém, musí vrátit 11 miliard ze zemědělských dotací

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Krizí zmítané Řecko má na pomyslném čele zase o jednu vrásku navíc. Země olympských bohů totiž bude muset vrátit dotace pro své zemědělce v celkové výši 425 miliónů eur (téměř 11 miliard korun). Podle mluvčího Evropské komise (EK) totiž nejsou tyto finanční prostředky v souladu v právem Evropské unie (EU).

Foto: Profimedia.cz

Olivový olej, jeden z typických zemědělských produktů Řecka

Článek

O podrobnostech, kdy přesně bude muset Řecko peníze vrátit, se rozhodne, až když EK přijme oficiální rozhodnutí a vydá ho ve věstníku, jak agentura Reuters cituje slova mluvčího EK. Podle něj zatím ještě není jasné, kdy k tomu dojde. „Je to na Řecku, jak peníze vrátí,“ uvedl mluvčí na otázku, zda je jihoevropská země bude muset dolovat od svých zemědělců.

Podporu získali farmáři poté, když na počátku roku 2009 několik týdnů blokovali hlavní tahy mezí Aténami a dalšími velkými městy, stejně jako hraniční přechody s Bulharskem.

Požadovali daňové úlevy a dotace, aby se lépe vyrovnali s globální ekonomickou krizí. Již v době, kdy byla podpora schválena, se řecká média ptala, zda se nejedná o rozpor s předpisy EU. Tehdejší ministr zemědělství Sotiris Hatzigakis se dušoval, že žádný problém s EU nebude.

V současné době převažují v řeckém zemědělství drobní farmáři, kteří jsou závislí na dotacích z EU, aby vůbec přežili. Současná neutěšená situace jim navíc příliš radosti neposkytuje. Očekává se totiž, že se letos bude Řecko pátým rokem potácet v recesi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám