Hlavní obsah

Na zvýšení rezerv budou španělské banky potřebovat dalších 50 miliard

– Madrid

Španělské banky budou potřebovat navýšit kvůli svým investicím do realitního sektoru rezervy na ztrátové investice o dalších 50 miliard eur (asi 1,3 biliónu korun). Uvedl to v rozhovoru pro list Financial Times nový ministr hospodářství Luis de Guindos.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos

Článek

Banky si však budou muset tyto peníze obstarat samy bez pomoci vlády a podle ministra je většina z nich schopná si tuto částku zajistit v příštích letech z vlastního zisku, jak připomněla agentura AP.

Podle centrální banky Bank of Spain činí investice španělských bank do realit 338 miliard eur, z toho špatné úvěry a toxický majetek činí 176 miliard eur. Banky již musely na žádost Bank of Spain vytvořit rezervy na 30 procent této částky a trhy nyní spekulují, že budou nuceny své rezervy navýšit až na polovinu této částky.

Značné problémy v rámci eurozóny

Španělsko patří k zemím, které mají v eurozóně v současné době největší problémy. Země sice nebyla nucena žádat o mezinárodní finanční pomoc, výsledky zátěžových testů evropských bank ale potvrdily, že s malými španělskými spořitelnami je stále spojeno vysoké riziko.

Země se nyní pohybuje na pokraji druhé recese za dva roky a minulý týden uvedla, že rozpočtový deficit za rok 2011 bude vyšší než očekávaných osm procent hrubého domácího produktu. Nezaměstnanost v zemi činí 21 procent a je nejvyšší za 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám