Hlavní obsah

Češi před Vánocemi čile nakupovali pozemky na Měsíci

Praha

V Česku se před vánočními svátky čile obchodovalo s pozemky ve vesmíru. Přes tři tisíce Čechů v tomto období nakoupily převážně na Měsíci více než 12 kilometrů čtverečních pozemků. Uvedl to jednatel Galaktické agentury Filip Rajchart. Pozemky jsou nabízeny po akrech, tedy po 4047 metrech čtverečních, cena jednoho se před Vánoci pohybovala od 373 do 777 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Galaktická agentura prodává pozemky na Měsíci, na Marsu a na Venuši na základě licenční smlouvy s americkou firmou se sídlem v Nevadě. Americkou společnost The Lunar Embassy založil v roce 1980 Dennis Hope. Firma má pobočky mimo jiné ve Velké Británii, Japonsku, Německu, Maďarsku, Bulharsku, Francii, Izraeli a Rusku. V roce 2006 otevřela pobočku v České republice.

Podle nejnovějších statistik dosáhl v Česku prodej vesmírných nemovitostí celkem 34 619 akrů (přibližně 140 km čtverečních). Z toho je největší zájem o pozemky na Měsíci. Na Marsu Češi vlastní 3700 akrů (skoro 15 km čtverečních) a na Venuši 1100 akrů (téměř 4,5 km čtverečních).

Nápad vznikl před 30 lety v USA

Dennis Hope využil zákona v USA, podle kterého každý může libovolný pozemek prohlásit za vlastní, když podá veřejnou žádost. Hope v roce 1980 uplatnil nárok na celý povrch Měsíce u amerického katastrálního úřadu v San Francisku a poté, co mu bylo vlastnictví potvrzeno a vydány příslušné listiny, se prohlásil za jediného vlastníka celého měsíčního povrchu. Hope na radu právníků tři roky počkal a pak začal prodávat pozemky na Měsíci a ostatních planetách Sluneční soustavy.

Hope pozemky prodal již 3,5 miliónu lidí. Celkově bylo na celém světě prodáno více než 11 miliónů akrů pozemků na jiných vesmírných tělesech. Nejvíce se prodalo v USA, v Rusku a Izraeli.

Majiteli pozemků jsou i známé osobnosti

Mezi majiteli jsou například bývalí američtí prezidenti Ronald Reagan, George Bush a Jimmy Carter či herci Tom Cruise, Clint Eastwood a Nicole Kidmanová. Z Čechů vlastní parcelu na Měsíci například šéf LEV 21 Jiří Paroubek, poslanec Pavel Bém či herečka Jiřina Bohdalová. Pozemek na Měsíci o rozloze 4047 kilometrů čtverečních má i město Praha.

Při nákupu obdrží každý nový majitel list vlastnictví, měsíční ústavu a mapu Měsíce s přibližným zakreslením místa zakoupeného pozemku. Zájemci si mohou koupit i měsíční pas, čímž se přihlásí k měsíčnímu občanství. V Česku tak učinilo 778 občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám