Hlavní obsah

Jihočeši u Evropské komise s modernizací letiště neuspěli

Právo, Vladimír Vácha
České Budejovice

Jihočeši neuspěli se snahou modernizovat letiště v Plané u Českých Budějovice z peněz Evropské unie. Evropská komise (EK) toto financování z prostředků Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad nedoporučila.

Foto: Profimedia.cz

Evropská komise Jihočechům peníze na letiště nedala

Článek

„Je absurdní, že EK nejprve umožnila vyhlášení výzvy v Regionálním operačním programu (ROP) právě na modernizaci regionálních letišť, ale následně, když byl projekt zpracován, podán a hodnocením ROP i Výborem Regionální rady úspěšně prošel, ho zablokovala,“ glosoval nepříjemnou zprávu krajský radní pro dopravu a regionální rozvoj Václav Král (ODS).

Společnost Letiště České Budějovice založily Jihočeský kraj a město České Budějovice. Podle původních plánů měl být celý areál do roku 2014 postupně rekonstruován a aeroport měl získat licenci pro veřejné mezinárodní letiště.

Peníze nově na rekonstrukce silnic

Kraj se bude nyní snažit 413 miliónů korun alokovaných v ROP na letiště převést do rámce podpory 1.1. a využít je na rekonstrukce krajských silnic II. a III. tříd.

„V nejbližších dnech svolám dozorčí radu letiště, abychom se poradili, jak dál. Od záměru i přes nepřízeň EK rozhodně ustupovat nechceme,“ řekl Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Podle Zimoly je třeba se zamyslet nad tím, jak nákladná by investice měla být a zda ji v této situaci poněkud neredukovat. Dodal, že není reálné, aby stovky miliónů hradil pouze kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám