Hlavní obsah

Banky si navzájem nevěří, u ECB si uložily rekordních 453 miliard eur

Frankfurt

Finanční instituce v eurozóně si v úterý na účtech u Evropské centrální banky (ECB) uložily jednodenní vklady v objemu 453 miliard eur (asi 11,6 biliónu korun). To je nový rekord za dobu, co eurozóna existuje. Dosavadní rekord byl teprve z minulého týdne a byl asi o miliardu eur nižší. Podle analytiků to svědčí o tom, že si banky mezi sebou příliš nevěří.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Tak vysoké objemy peněz jako v současné době si komerční banky zpravidla neukládají. Většinou si je na zajištění běžného provozu půjčují mezi sebou. V poslední době tak ale činí stále méně. Nepotřebné peníze tak raději ukládají u ECB, i když to pro ně není tak výhodné.

Komerční banky jednodenní vklady u ECB nyní ukládají za úrok 0,25 procenta. V případě, že by peníze odkládaly jinak, například právě formou jednodenních úvěrů jiným bankám, bylo by to pro ně mnohem lukrativnější. Takto na vkladech u ECB ztrácejí. Jednodenní půjčky jiným bankám teď mají úrok 0,396 procenta.

Nejnovější data tak svědčí o tom, že v evropském bankovním systému trvá napětí, i když ECB v prosinci poskytla bankám levné tříleté úvěry. Nabídky využilo 523 bank, které si vypůjčily rekordních 489,2 miliardy eur (asi 12,6 biliónu korun). Opatření má zajistit dostatečnou likviditu v bankovním systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám