Hlavní obsah

Budvar loni exportoval rekordní množství piva

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Vladimír Vácha

Budějovický Budvar exportoval loni největší množství piva ve své 116 let dlouhé historii a vyvezl do zahraničí 650 000 hektolitrů piva. To je o 7,8 procenta více než v roce 2010. Právo o tom informoval obchodní ředitel Budvaru Robert Chrt.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celkově prodal Budvar druhé největší množství piva v historii – 1,32 miliónu litrů. A to přesto, že předběžných odhadů Českého svazu pivovarů a sladoven česká výroba zlatavého moku loni spíše stagnovala a zvýšení české pivovarnické produkce do konce září představovalo pouhé jedno procento.

„Překonali jsme dosavadní rekord ve vývozu a podíl exportu na celkovém výstavu pivovaru tak loni dosáhl 49,4 procenta,“ sdělil Chrt. Ten si pochvaluje i výrazné zvýšení zájmu doma i v zahraničí o klíčový produkt, jímž je světlý ležák Budweiser Budvar.

Přes složitou situaci na českém i evropském trhu dokázal pivovar zvýšit mírně rovněž celkové tržby o 1,9 procenta. „Nižší dynamika nárůstu byla způsobena jednak posilováním koruny, jednak strukturálním přesunem evropské poptávky z gastronomie do segmentu maloobchodu,“ vysvětlil Chrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám