Hlavní obsah

UniCredit potřebuje zvýšit kapitál, nové akcie nabídne se slevou

Milán

Největší italská banka UniCredit potřebuje zvýšit základní jmění o zhruba 7,5 miliardy eur (asi 192,6 miliardy korun), aby byla schopna plnit přísnější požadavky na kapitálovou přiměřenost. Banka podle agentury Reuters uvedla, že nové akcie bude současným vlastníkům nabízet v ceně 1,943 eura za kus, což je sleva asi 43 procent.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italská banka UniCredit

Článek

Italské bance hrozí, že jí podle nových pravidel kapitálové přiměřenosti bude chybět 7,97 miliardy eur (asi 204,7 miliardy korun). Dodržování přísnějších požadavků bude od bank požadovat Evropský bankovní úřad (EBA).

Ten zpřísnil požadavky na finanční sílu bank proto, aby evropský finanční systém chránil před dopady dluhové krize v eurozóně.

Sleva se čekala nižší

Část expertů nicméně tvrdí, že pravidla by se měla zpřísňovat pomaleji, neboť hrozí, že banky ve snaze získat peníze omezí úvěrovou aktivitu. Tím by mohly zhatit hospodářské oživení.

Kapitál v Itálii nedávno zvyšoval i menší finanční ústav Banca Popolare di Milano, který nové akcie nabízel se slevou asi 40 procent. Třiačtyřicetiprocentní sleva u akcií Unicredit překvapila, obecně se čekala nižší v rozmezí 30 až 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám