Hlavní obsah

Švýcarští bankéři měli napomáhat k daňovým únikům movitým Američanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spojené státy obvinily tři švýcarské bankéře z napomáhání daňovým únikům. Podle obvinění pomohli bohatým americkým klientům skrýt v letech 2008 až 2009 před daňovými úřady více než 1,2 miliardy dolarů (asi 23,7 miliardy korun). Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na úřad manhattanského státního zástupce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bankéři podle úřadů pracovali jako poradci klientů v curyšské pobočce banky, která byla označena pouze jako „švýcarská banka A“. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje uvedla, že to byla banka Wegelin & Co, jedna z nejstarších soukromých bank ve Švýcarsku. Obžalovaní žijí ve Švýcarsku. Pokud by byli uznáni vinnými, hrozí jim až pět let vězení.

Obvinění přichází v době rozsáhlého vyšetřování Švýcarska a švýcarských bank kvůli podezření, že napomáhaly bohatým Američanům k daňovým únikům. Americké úřady podezřívají desítky tisíc Američanů, že využívali švýcarské banky k ukrývání miliard dolarů, které nezdanili.

Švýcarsko chce celou věc urovnat

Švýcarská banka UBS již v roce 2009 zaplatila 780 miliónů dolarů jako urovnání obvinění, že pomohla tisícům amerických klientů ukrýt před daňovým úřadem 20 miliard dolarů.

Švýcarské úřady usilují o globální urovnání civilního sporu s USA, v rámci kterého by celý švýcarský bankovní sektor zaplatil pokutu a ukončil anonymní služby privátního bankovnictví pro Američany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám